Мектептегі тамақ балалар мен жасөспірімдердің денсаулығын анықтайтын, олардың үлгерімі мен оқу жетістіктерін, дене және психикалық дамуын арттыратын, өскелең ұрпақтың қоршаған ортаға бейімделуіне жағдай жасайтын маңызды факторлардың бірі болып табылады.
Қойылған мақсаттарға қол жеткізу үшін «Большой Изюм орта мектебі» КММ-де мектептегі тамақтандыру саласында үйлестіру және бақылау жұмыстары ұйымдастырылып, мектеп асханасының қызмет көрсету нысандары мен материалдық-техникалық базасын жақсарту шаралары қабылданды. Барлық мектеп оқушылары ыстық тамақпен қамтамасыз етілген. 1-4 сынып оқушылары тегін тамақтанса, әлеуметтік жағынан осал отбасы балалары жалпы білім беру қорынан тамақтанады.
Оқу жылының басында мектепте тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша 02.09.2024 ж. № 39 барлық қажетті бұйрықтар шығарылып, тамақтанудың ұйымдастырылуы мен сапасын бақылау жөніндегі комиссия құрылды (09.02.2024 ж. № 39/28 бұйрық), комиссияның жұмыс жоспары әзірленді. Комиссия құрамына әкімшілік өкілдері, мектеп директоры, орынбасарлар кірді: мектеп директоры, әлеуметтік қызметкер, мектеп медбикесі, қамқоршылық кеңесінің төрағасы, ата-аналар комитетінің мүшесі, кәсіподақ төрағасы, қамқоршы.
Комиссияның мiндеттерiне түсетiн азық-түлiк өнiмдерiнiң сапасын, тамақ дайындау технологиясын, тоңазытқыш және технологиялық жабдықтардың жұмысқа жарамдылығын, азық-түлiк пен дайындалған тағамдарды сақтау мерзiмi мен шарттарын сақтауды қадағалау жатады. Ай сайын жұмыс нәтижелері хаттама түрінде құрастырылып, орта білім беру ұйымының интернет-ресурсында орналастырылады.
Комиссия мүшелері тамақ өнімдерінің сапасына жүйелі мониторинг жүргізіп, мектеп оқушыларының тамақтануын тиімді ұйымдастыру шараларын қабылдауда. Олар асхананың тағам блогында ыдыс-аяқ пен аспаздық өнімдерді дайындаудың технологиялық процесін қамтамасыз ету бойынша жұмыстардың ұйымдастырылуын және ішу режимін ұйымдастыруды тексереді.
Оқу жылының басынан кесте бойынша 8 тексеру актісі жүргізілді. Ешқандай елеулі бұзушылықтар анықталған жоқ.
1. Тоңазытқыш тағамның жақындығын сақтайды; бас тартуға сынауға арналған ыдыстар арнайы таңбаланған ыдыстарда сақталады.
2. Келесі журналдар тексерілді: азық-түлік ақауларының журналы, тамақтандыру қызметі қызметкерлерінің денсаулығы туралы журнал (жұмысшылардың өздері қол қоюы үшін журнал).
3. Азық-түлік блогының санитарлық жағдайы қанағаттанарлық, ыдыс жуу режимі сақталған.
4. Тексеру кезінде барлық асхана қызметкерлерінің жұмыс істеуге рұқсаты бар денсаулық анықтамалары болды.
5. Ыдыстарды өңдеуге арналған дезинфекциялық заттар бар.
6. Мәзір бар: перспективалық, күнделікті, мектеп директоры бекіткен және жалға алушымен келісілген. Барлық қажетті құжаттар бар және талаптарға сәйкес толтырылған.
Мектепте 2024-2025 оқу жылында барлығы 166 оқушы бар, оның ішінде жалпыға бірдей білім беру есебінен 8 оқушы ыстық тамақпен қамтылған, бұл мектептің 4,7 пайызын құрайды. 1-4 сыныптарда 56 оқушы тегін тамақпен қамтылған, бұл 33 пайызды құрайды. Қалған 5-11 сынып оқушылары ата-ана төлемі есебінен тамақпен қамтылған, бұл 100 пайызды құрайды.
Тамақтанатын бастауыш сынып оқушылары сынып жетекшілерінің жауапкершілігімен асханаға барады. Санитарлық нормаларға сәйкес, асханаға бару үшін сабақ кестесі жасалды. Орта және жоғары сынып оқушылары асханаға өз бетімен келеді. Осыған байланысты асханада кезекші мұғалімдер кезекшілік етуде. Сондай-ақ, оқушылардың қауіпсіздігі үшін асханада бейнебақылау камералары орнатылған.
Бақылау комиссиясының жұмысы туралы барлық ақпарат мектеп сайтында көрсетілген.
Әлеуметтік педагог Мулдашева Г.Б.
Школьное питание является одним из важнейших факторов, определяющим здоровье детей и подростков, повышению работоспособности и успеваемости, физическому и умственному развитию, создает условия для адаптации подрастающего поколения к окружающей среде.
Для достижения поставленных целей в КГУ «Большеизюмовская СШ» организована работа по координации и контролю в сфере школьного питания, проведены мероприятия по улучшению форм обслуживания и материально-технической базы школьной столовой. Горячим питанием охвачены все учащиеся школы. Бесплатно питаются учащиеся 1-4 классов и дети из социально- незащищенных семей питаются из фонда всеобуч.
На начало учебного года в школе изданы все необходимые приказы по организации питания № 39 от 02.09.2024г , создана комиссия по контролю за организацией и качеством питания (приказ 39/28 от 02.09.2024 г), разработан план работы комиссии. В состав комиссии вошли представители администрации, директор школы, зам. директора школы, социальный педагог, школьная медсестра, председатели попечительского совета , член родительского комитета, председатель профсоюза, завхоз.
В задачи комиссии входит осуществление мониторинга за качеством поступающих продуктов питания, технологией приготовления блюд, исправностью холодильное–технологического оборудования, соблюдением сроков и условий хранения продуктов и готовых блюд. Каждый месяц оформляются итоги работы в виде протокола с размещением на интернет — ресурсе организации среднего образования.
Члены комиссии ведут систематический мониторинг за качеством питания и принимают меры по эффективной организации питания школьников. Проверяют организацию работы по обеспечению технологического процесса приготовления блюд и кулинарной продукции на пищеблоке столовой, организацию питьевого режима. С начало учебного года согласно графику, были проведены 8 актов обследовании.
Особых грубых нарушении не обнаружены.
1. В холодильнике соблюдается продуктовое соседство, в специальной промаркированной таре имеются блюда для бракеражной пробы.
2. Проверены журналы: бракеражный, о состоянии здоровья работников пищеблока (журнал для росписи самих работников).
3. Санитарное состояние пищеблока удовлетворительное, соблюдается режим мытья посуды.
4. У всех работников столовой на момент проверки имеются санитарные книжки с допуском к работе.
5. Имеются дез.средства для обработки посуды.
6. Имеется меню: перспективное, ежедневное утвержденный директором школы и согласованным с арендатором.
Вся необходимая документация имеется и заполняется в соответствии с требованиями.
Всего в школе на 2024-2025 учебный год 166 учащихся, из них горячим питанием за счет всеобуча охвачены 8 учащихся, это составляет 4.7 % по школе.1-4 классы питаются бесплатно 56 учащихся это составляет 33% Остальные учащиеся 5-11 классов охвачены питанием, за счет родительской оплаты, это 100 %.
Учащиеся начальных классов, которые питаются, посещают столовую под ответственность классных руководителей. В соответствии соблюдения санитарных норм составлены графики посещения столовой классами. Учащиеся среднего звена и старших классов приходят в столовую самостоятельно. В связи с этим в столовой дежурят дежурные учителя. Так же для безопасности учащихся в столовой установлены камеры видеонаблюдения.
Вся информация о работе мониторинговой комиссии отражена на сайте школы.
Социальный педагог Мулдашева Г.Б.